Subscribe options

Select your newsletters:


Please enter your email address:

@

Click for full screen

2015 2014 2013 2012 2011 2010

The ITER Headquarters building was completed in August 2012 and was extended by 35 m two years later. (Click to view larger version...)
The ITER Headquarters building was completed in August 2012 and was extended by 35 m two years later.
Nestled up against the northern corner of the ITER platform, the wing-shaped ITER Headquarters includes offices for 800 people, meeting rooms, a Council Chamber, an auditorium, a library, a canteen and a virtual reality room. A footbridge links the first floor of the Headquarters to a tunnel in the platform, which will provide direct pedestrian access to the Tokamak Control Room.

The innovative design of the ITER Headquarters (20,500 m²) was conceived by local architects Ricciotti and Bonhomme, who also designed the Provence-Alpes-Côte d'Azur International School in Manosque that was completed in 2010. The construction of the ITER Headquarters was financed by the European Domestic Agency, F4E, and France as Host country.

All along the 165 metres of the Headquarters' northwest façade, vertical sunshades create a striking visual effect; these slats provide protection from the sun and create the impression of an undulating external veil, enhancing the building's integration into the landscape. Made of highly resistant fibre concrete, the sunshades also lend structural strength to the building. 

Construction of the six-storey building (one basement level and five storeys) was completed in August 2012. On 17 January 2013, the building was inaugurated in the presence of the EU Commissioner for Energy, Günther H. Oettinger, and the French Minister of Higher Education and Research, Geneviève Fioraso.

A 35-metre extension to the building was completed in 2014.

Building facts:
  • Construction period: 2 years (August 2010-August 2012, plus extension completed in 2014)

  • Surface: 20,500m² (plus 3,500m² extension)

  • Length: 180 metres (plus 35 m extension)

  • Height: 20 metres

  • Storeys: A basement and five storeys (6 levels)

  • Capacity: office space for about 800 people

  • Rudy Ricciotti, architect / Laurent Bonhomme, architect / SNC-Lavalin / Cap-Ingelec