Subscribe options

Select your newsletters:


Please enter your email address:

@

News & Media

Latest ITER Newsline

  • A world in itself

    From a height of some 50 metres, you have the entire ITER worksite at your feet. The long rectangle of the Diagnostics Building stands out in the centre, with [...]

    Read more

  • US completes toroidal field deliveries for ITER

    The US Domestic Agency achieved a major milestone in February by completing the delivery of all US-supplied toroidal field conductor to the European toroidal fi [...]

    Read more

  • Thin diagnostic coils to be fitted into giant magnets

    Last week was marked by the first delivery of diagnostic components—Continuous External Rogowski (CER) coils—from the European Domestic Agency to the ITER Organ [...]

    Read more

  • Addressing the challenge of plasma disruptions

    Plasma disruptions are fast events in tokamak plasmas that lead to the complete loss of the thermal and magnetic energy stored in the plasma. The plasma control [...]

    Read more

  • Blending (almost) seamlessly into the landscape

    Located in the foothills of the French Pre-Alps, the ITER installation blends almost seamlessly into the landscape. The architects' choice ofmirror-like steel c [...]

    Read more

Of Interest

See archived articles

A 3,500 m² extension for Headquarters

-Krista Dulon

The western end of the Headquarters building was left unfinished purposely. With the extension's 350 desk spaces, the capacity of ITER Headquarters will increase to 850. (Click to view larger version...)
The western end of the Headquarters building was left unfinished purposely. With the extension's 350 desk spaces, the capacity of ITER Headquarters will increase to 850.
Staff and contractors hadn't yet taken possession of their offices in the brand-new ITER Headquarters building last autumn and already planning was underway for the second round of works. Between spring 2013 and spring 2014, if all goes according to schedule, the Headquarters building will be extended to the west by 35 metres, providing space for an additional 350 employees.

The original architectural design of the building called for office space for 460, with two options for extension (for an additional 250 desk spaces per option). As early as June 2008, the ITER Organization reported to the Second ITER Council that at least one of the two options would be required: projections for the Construction and Operation Phases of ITER placed manpower requirements at between 1,000 and 1,100 desk spaces.

"Despite the rationalization of the building's internal layout, which increased its capacity to 500, and another 300 existing desks in the former Headquarters building, the insufficiency of available space for the long-term needs of the project was evident," explains head of Building & Site Infrastructure Tim Watson.
 
The new extension will be architecturally compatible with the main building—five-stories, the same height and width, and the signature vertical slats on the public facade. (Click to view larger version...)
The new extension will be architecturally compatible with the main building—five-stories, the same height and width, and the signature vertical slats on the public facade.
As construction began on the 20,500 square-metre Headquarters, BSI conducted a study of the potential options for additional desk space. One consideration prevailed: in the interest of efficiency, any new office space should be as close as possible to the Headquarters building. Could pre-fabricated buildings be a solution? Or would a permanent extension be more cost efficient in the long run?
 
"It turned out that all indicators pointed to a permanent extension as the most rational and cost-efficient solution," says Tim. "Pre-fabricated buildings have higher operational and maintenance costs, and in the longer term they have to be replaced. By adding onto the Headquarters building we will be able to capitalize on existing infrastructure such as lifts and some of the heating and cooling system capacity. We'll also save time by not having to submit a new building permit and by working with the architect and building designers that just completed the ITER Headquarters."

The proposition of a permanent extension to the Headquarters Building was submitted to the ITER Council in June 2012 and endorsed.

The 35-metre extension will bring the Headquarters building into alignment with the far end of the medical building. © Sylvain Couturier (Click to view larger version...)
The 35-metre extension will bring the Headquarters building into alignment with the far end of the medical building. © Sylvain Couturier
The new extension will be architecturally compatible with the main building—five-stories, the same height and width, and the signature vertical slats on the public facade. Walking along an interior corridor, it won't be evident where the "old" building ends and the new begins. The building will be equipped with the usual services, meeting rooms and offices for two to four, and also a large proportion of "open space" offices hosting up to 24 people. One unique feature will occupy an inner room on the ground floor: a 3D virtual reality room that will be used for design and engineering activities.

Since January 2012, BSI has worked closely with the architect and building designers to establish the technical specifications for the extension. Preliminary specifications were distributed through the ITER Domestic Agencies to inform potentially interested construction firms of the upcoming tender to be issued by the ITER Organization. This phase has now ended and the tender offer is on the point of being launched.

For ITER staff, extension works should become a daily reality beginning this summer. Following the award of the extension construction contract, BSI estimates that 12 months will be necessary for building works—an "aggressive but achievable" schedule.

Thanks to Erwan Duval, Facility Management Officer, for his contribution to this article.


return to the latest published articles