Enable Recite

Subscribe options

Select your newsletters:

Please enter your email address:

@

Your email address will only be used for the purpose of sending you the ITER Organization publication(s) that you have requested. ITER Organization will not transfer your email address or other personal data to any other party or use it for commercial purposes.

If you change your mind, you can easily unsubscribe by clicking the unsubscribe option at the bottom of an email you've received from ITER Organization.

For more information, see our Privacy policy.

News & Media

Latest ITER Newsline

  • Interview | Michel Huguet on the long chain of "fusion builders"

    Some thirty years ago, the ITER Project entered what is called the Engineering Design Activities, a phase which aimed at providing the engineering drawings and [...]

    Read more

  • Assembly | Long-term coil park

    Manufactured in China under a European contract, poloidal field coil #6 (PF6) was the first magnet to be installed in the assembly pit in late April 2021. Saili [...]

    Read more

  • On site | Safety comes first

    Whether they spend their day in an office at ITER or on one of the upper floors of the Tokamak Complex, driving a vehicle or manoeuvring a crane, every per [...]

    Read more

  • Visitors | EU Commissioner for Energy: "ITER is a unique project in frontier science"

    Kadri Simson, European Union Commissioner for Energy, spent Friday 17 September at ITER. In the course of her visit to key site installations and during the pre [...]

    Read more

  • Image of the week | 2nd vacuum vessel sector passes site tests

    On 27 August, the ITER community celebrated the safe arrival of vacuum vessel sector #1(7)—the second of four sectors expected from the Korean Domestic Agency. [...]

    Read more

Of Interest

See archived entries

Offices with two views

An underground auditorium, several two-to-three storey interior patios, a footbridge leading directly to the Control Room through the platform embankment—here are some of the features of the future ITER Headquarters Building.The creative process in an architectural project is quite different from that of a work of art,'' says Laurent Bonhomme. ''It is a compromise and an optimization.'' (Click to view larger version...)
An underground auditorium, several two-to-three storey interior patios, a footbridge leading directly to the Control Room through the platform embankment—here are some of the features of the future ITER Headquarters Building.The creative process in an architectural project is quite different from that of a work of art,'' says Laurent Bonhomme. ''It is a compromise and an optimization.''
When building a home, it is important to know a little about the person you're building it for. It's the same for an office building: the work habits of those who will be using the office are something an architect must take into consideration.

Take  for instance the future ITER Headquarters Building, for which construction should begin in June. There is a direct relation between the conception of the north-west façade and the fact that ITER staff and other employees work relatively late in the afternoon.

"From April to September in this region," says architect Laurent Bonhomme, "the late afternoon sun is very strong and hits almost horizontally from the north-west. For most office buildings, it doesn't matter much because employees leave around 5:30 p.m. For ITER Headquarters, it is something you definitely have to deal with."

The creative process in an architectural project is quite different from that of a work of art,'' says Laurent Bonhomme. ''It is a compromise and an optimization.'' (Click to view larger version...)
The creative process in an architectural project is quite different from that of a work of art,'' says Laurent Bonhomme. ''It is a compromise and an optimization.''
In order to protect employees from the glare of the setting sun, the partners Ricciotti & Bonhomme devised an elegant solution, based on very thin vertical blades that undulate like waves. The use of fibre concrete, a highly resistant material with a mineral aspect, will provide structural strength. When seen from afar, the blades will create "a kinetic visual effect" that will enhance the building's integration into the landscape.

The setting sun issue is only a detail in the general design of the building. It is indicative, however, of the care that was taken to provide a quality work environment.

"The creative process in an architectural project is quite different from that of a work of art," says Bonhomme. "It is a compromise and an optimization between the ideal image you have in mind and the constraints that are imposed on you by the client."

Ricciotti & Bonhomme started off with a couple of simple concepts for the Headquarters Building. "We wanted to have as small a footprint as possible on the land in order to protect the vegetation. We also wanted the building to be a sort of 'visual pedestal' for the Tokamak Building that will rise in the background. The visual relationship between the two structures was a way of 'telling the story' of the ITER Project."

A five-storey, 165 metre-long structure offering 19,000 square metres of work space, the future ITER Headquarters will stand on the highest ridge of a wooded six-hectare plot of land. The main access road to the building will run obliquely to the building "in order to provide staff and visitors with a lateral vision" that the "kinetic effect" of the vertical blades will enhance.

A five-storey, 165-metre-long structure offering 19,000 square metres of work space, the future ITER Headquarters will stand on the highest ridge of a wooded six-hectare plot of land. (Click to view larger version...)
A five-storey, 165-metre-long structure offering 19,000 square metres of work space, the future ITER Headquarters will stand on the highest ridge of a wooded six-hectare plot of land.
As for the inside of the building, Ricciotti & Bonhomme have designed a no-thrills functional organization of space, not very different from the one we presently have at JWS2. "The objective here", says Bonhomme, "was to be as flexible as can be." A spectacular addition will make a difference however: there will be several two to three-storeys interior patios, planted with vegetation to break the linear perspective, generate ventilation and, in some cases, let natural light in.

Facing north-northwest, the view from the top floors will take in the whole of the Pre-Alps range and part of the Durance Valley; to the east, it will be dominated by the looming structure of the 60-metre-high Tokamak Building.

Different in nature, both views will be equally breathtaking.



return to the latest published articles