Tokamak Complex | A changing landscape

Lettres d'information

Choisissez ce que vous souhaitez recevoir :

Merci de renseigner votre adresse de messagerie électronique :

@

Votre adresse email ne sera utilisée que dans le cadre de campagnes d'information ITER Organization auxquelles vous êtes abonné. ITER Organization ne communiquera jamais votre adresse email et autres informations personnelles à quiconque ou dans le cadre d'informations commerciales.

Si vous changez d'avis, il vous est possible de vous désinscrire en cliquant sur le lien 'unsubscribe' visible dans vos emails provenant d'ITER Organization.

Pour plus d'information, veuillez consulter notre Politique de confidentialité.

Actu & Médias


Pour les actualités en français, voir la page Actus & Médias.
Tokamak Complex

A changing landscape

For the past three years, the view from the top of the highest worksite crane has not changed much. Inside of the Tokamak Complex, 80 metres below, concrete galleries took shape and progressively hid the circular structure of the bioshield—but the overall pattern of volume and shape remained largely unchanged. Then, at the turn of the year, the addition of a new feature completely recomposed the landscape. With the Tokamak Building now topped by the steel structure of its crane hall, the main building on the ITER worksite is just a step away from its final aspect.

The complete crane hall structure—20 tall pillars and roof modules included—weighs approximately 2,000 tonnes. Contractors are currently installing the secondary steel structure (crossbars, etc), tightening bolts, and touching up paint. (Click to view larger version...)
The complete crane hall structure—20 tall pillars and roof modules included—weighs approximately 2,000 tonnes. Contractors are currently installing the secondary steel structure (crossbars, etc), tightening bolts, and touching up paint.
Another three or four months and the skeleton-like steel structure, whose first elements were installed last September, will be completely covered over in the signature cladding of the ITER buildings—11,000 square metres of alternating mirror-like stainless steel and dark grey-lacquered metal.

From the outside, in conformity with the early architects' drawings, very little will distinguish the Assembly Hall from the Tokamak Building crane hall, matched as they are in height and nearly in width.

This week, European Domestic Agency contractors will begin to lay crane rails on the thick runway beams that extend past the Tokamak pit, start installing the lateral steel beams across the front of the structure (now wide open) that will permit the installation of cladding in that area, and continue the dismantling of the temporary wall that has stood for years between the Assembly Hall and the Tokamak Building. (The black tarpaulin will stay in place for now to ensure weather tightness.)

Within four weeks, a first layer of cladding should protect the entire structure. Towards the end of February, the assembly cranes will travel for the first time into the crane hall for testing and commissioning activities there.

See more information about the ongoing works in the gallery below.
 




return to the latest published articles